Popquiz – 09.03.13

Kyrre Lekve arrangerte popquiz på Café Abel lørdag 9. mars 2013.

PlassLagDeltakerePoeng
1.RosaLars Olav, Per, Daniel, Fredrik224
2.BlåArnstein, Tore, Svein, Tonje 209
3.GrønnGeir, Dea, Steinar, Bente 207
4.Gul Trond, Arne, Ask, Johnny199
LåterDeltakereRiktige svarDifferanse 1-4
401766 % 25 poeng

Fasit:

1.
Black Diamond
Black Diamond Brigade (2003 – single)
Kiss (1974 – Kiss)

Fra hvilke band kommer medlemmene i Black Diamond Brigade? (Bandet besto av Knut Schreiner (Turboneger, Euroboys), Torgny Amdam (Amulet), Sigurd Wongraven (Satyricon), Tarjei Strøm (Ralph Myerz & The Jack Herren Band) og Billy Gould (Faith No More).)

2.
Walking the Dog
John Cale (1979)
Rufus Thomas (1963)

I 1953 ga Rufus Thomas ut singelen «Bear Cat». Som kids’a ville sagt det: Hva var greia med den singelen? (His celebrity was such that in 1953 he recorded an «answer record» to Big Mama Thornton’s hit, «Hound Dog») Muligens subjektivt, men med hvilket instrument kan man si John Cale hadde den mest nyskapende innflytelsen i Velvet Underground? ((elektrisk) fiolin)

3.
Two Hands
Onkel Tuka (2006, To hender)
Townes Van Zandt (1972)

Hvor er Onkel Tuka fra? (Halden) Hvilken sykdom led TVZ av? (Bipolar lidelse/Manisk depressiv)

4.
Stay Tuned
The Unthanks (2011)
Anja Garbarek (2001, Smiling and Waving)

Hva heter de to søstrene i The Unthanks? (Rachel og Becky). Denne låta er hentet fra Diversions vol. 1, med coverlåter fra to artister. I tillegg til Robert Wyatt, hvem er den andre? (Diversions vol. 1 – The Songs of Robert Wyatt and Anthony & The Johnsons)

5.
Song to the Siren
This mortal coil (1983)
Pat Boone (1969)

Hva er opprinnelsen til og betydningen av navnet «(This) Mortal Coil»?/Hva heter vokalisten? (Shakespears Hamlet: «Livets bør»/Elisabeth Frazier) (Minst) En norsk artist har laget cover av SttS. Hvem? (Thomas Dybdahl (2006): Fra «Flere Sange Fra 1 Sal»)

6.
Goin’ Out West
Queens of the Stone Age (2007)
Tom Waits (1992 Bone Machine)

QOTSAs største kommersielle suksess var Songs for the Deaf (2002). I tillegg til at singlene fikk god radiospilling, fra hvilken annen «kanal» fikk albumet drahjelp? («No One Knows» og «Go with the Flow» var med på førsteutgaven av spillene Guitar Hero og Rock Band). Hvilke 2 Tom Waits album har nådd toppen av VG-lista? (Mule Variations (1) og Bad as Me (1). Dessuten: , Alice (3), Real gone (2) på pallen)

7.
Island In the Stream
Praz (feat Ol’ Dirty Bastard, intr. Mya), “Ghetto Superstar (that is what you are)” (1998)
Kenny Rogers With Dolly Parton (1983)

Ca. hvor mange album mener Wikipedia at Dolly Parton har solgt? (100 mill.). Hvilken gruppe var Pras med i på 90-tallet? (The Fugees)

8.
Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me
Erythmics (2005, “We Too Are One”)
The Smiths (1987, «Strangeways, Here We Come»)

Hvilket av The Smiths fire utmerkede studioalbum gjorde det best på de britiske hitlistene? (Meat is Murder nummer 1). I 2006 uttalte Morrisey på en måte som tydeliggjorde at det var lite sannsynlig at The Smiths skulle gjenforenes. Hva mente han ville skje før det skjedde? («I would rather eat my own testicles than reform The Smiths, and that’s saying something for a vegetarian.»)

9.
I’m Not the One
Betty LaVette (2012, “Thankful n’ Thoughtful)
The Black Keys (2010, “Brothers”)

Hvor er The Black Keys fra? (Akron, Ohio). Hvor mange studioalbum har The Black Keys gitt ut? (7: The Big Come Up (2002),  Thickfreakness (2003),  Rubber Factory (2004),  Magic Potion (2006),  Attack & Release (2008),  Brothers (2010),  El Camino (2011))

10.
Maybe the People Would Be the Times or Between Clark and Hilldale
Teenage Fanclub (1994 – We’re All Normal and We Want Our Freedom – A Tribute to Arthur Lee and Love)
Love (1967 – Forever Change)

Love har vært mer eller mindre aktive fra 1965 til i dag med varierende besetninger. Fra 1995 til 2001 hørte vi ikke så mye til Love – hvorfor ikke? (Arthur Lee satt i fengsel for brudd på våpenloven/våpenkriminalitet). Teenage Fanclubs andre album, Bandwagonesque, vant I 1991 Spin magazine’s leserkåring for årets beste album – foran hvilket album? (Nirvana: Nevermind)

11.
Dirt
Neneh Cherry & The Thing (2012, The Cherry Thing)
The Stooges (1970, Fun House)

Don Cherry er Neneh Cherrys stefar. Hvor kommer hennes biologiske far fra? (Sierra Leone). Hva slags «uniform» bruker The Thing når de opptrer (i følge wikipedia…)? (T-skjorter fra Ruby’s Barbecue Restaurant i Austin, Texas)

12.
After the Gold Rush
Patti Smith (2012)
Neil Young (1970)

Hva heter den norske utgaven av Patti Smith sin selvbiografi? (Lurespørsmål: «Just Kids»). Dolly Parton har også laget cover av denne sangen, der hun endret ”I felt like getting high” til “I felt like I could cry” med Neil Youngs tillatelse(!). Men hva mener Young selv at sangen handler om da Dolly Parton ringte og spurte? (So we called Neil Young, and he didn’t know. We asked him, flat out, what it meant, and he said, ‘Hell, I don’t know. I just wrote it. It just depends on what I was taking at the time. I guess every verse has something different I’d taken.’)

13.
War
Frankie Goes To Hollywood (1984 – Welcome to the Pleasuredome)
The Temptations (1970)

På slutten av 1984 oppnådde Frankie goes to Hollywood noe i Storbritannia som ingen hadde oppnådd siden Gerry and the Pacemakers – hva? (Deres tre første singler gikk til tops på hitlistene: Relax, Two Tribes og The Power of love. Fun fact: FGTH gjør en cover av Ferry Across the Mersey av nettopp Gerry and the Pacemakers.). Hva er forklaringen på Edwin Starr sin versjon; hvorfor kom den ut med han i stedet for Temptations? (Motown ville ikke støte T’s fans)

14.
The Guns of Brixton
Dropkick Murphys (1999,  City Rockers – A Tribute to The Clash)
The Clash (1979, London Calling)

Hvem synger på originalen? (Paul Simonon). Hvilket idrettslag promoterer/promoterte en Dropkick Murphys sang? Boston Red Sox («I’m Shipping Up to Boston» became the walk-up song of Red Sox closer Jonathan Papelbon, who danced an Irish jig to the song several times throughout the 2007 Boston Red Sox Championship season. During the team’s victory parade, Papelbon did the jig while the Murphys played the song on the same float. In 2012 the band said that since Papelbon signed with the Philadelphia Phillies, he could no longer use the song, as it was a «Boston song». )

15.
I’ve Got a Woman [her: Gold Digger]
Kanye West featuring Jamie Foxx (2005, Late Registration)
Ray Charles and His Band (1954, single)

Hva er fellesnevneren på Kanye West sine tre første album? (Utdanning etc.: The College Dropout (2004),  Late Registration (2005), Graduation (2007)) + Woman-quiz: 10 «Woman»-coverlåter. Hvem hører til hvilken? (egen fasit)

16.
Surrender
Anna Calvi (2011)
Elvis Presley with The Jordanaires (1961)

[Adapted from: Torna a Surriento written by Ernesto de Curtis, Giambattista de Curtis – Italian => Come Back to Sorrento written by Claude Aveling – English => Surrender written by Doc Pomus, Mort Shuman – English: Torna a Surriento; Giovanni Ambrosini, Maria Cappiello; September 1902 (performance date) Come Back to Sorrento; Stan Kenton and His Orchestra; 1946]

Hvem «har lagt sin elsk» på Anna Calvi? (Brian Eno). Hva slags gitar spiller Anna Calvi? (Fender Telecaster, Keith Richards, Bruce Springsteen og mange fler).

17.
(Black Gal) Where Did You Sleep Last Night
Nirvana (1994,  “Where did you sleep last night”)
Leadbelly (1944)

Hvem har solgt mest av Nirvana og Foo fighters? (Lurespørsmål: Nirvana! (25 mill på RIAA). Huddie William Ledbetter: Hvorfor kallenavnet «Leadbelly» (flest riktige gir poenget)? (Fengselstid: Variant av navn, skutt i magen, evne til å drikke hjemmebrent, fysisk tøffhet, latskap)

18.
Cactus
David Bowie (2002)
Pixies (1988)

Pixies sine fire studioalbum (Come on Pilgrim er en EP)? (Surfer Rosa 1988, Doolittle 1989, Bossanova 1990, Trompe Le Monde 1991)

19.
Iron Maiden
Trivium (2008)
Iron Maiden (1980)

Vokalister i Iron Maiden? (Paul Day (75-76), Dennis Wilcock (76-77), Paul Di’ Anno (78-81), Bruce Dickinson (81-93, 99-), Blaze Bayley (94-98))

20.
Shout
Bernhoft (2011)
Tears for Fears (1985)

Hva heter Bernhoft-albumet denne sangen er hentet fra, som er hans nyeste? (Solidarity Breaks). Hvor kommer Tears for Fears fra? (Bath i Dorset)

21.
They’re Red Hot
Hugh Laurie (2011, Let Them Talk)
Robert Johnson (1937, single Come On in My Kitchen)

Robert Johnson lagde omtrent like mange sanger som han ble år – hvor mange låter og hvor mange år gammel? 29 låter (ble 27 år gammel).

22.
Scream Like a Baby
Ava Cherry and the Astronettes (1995 – People from Bad Homes)
David Bowie (1980 – Scary Monsters (and Super Creeps))

Hvem er Ava Cherry and the Astronettes (hennes forhold til David Bowie)? (Backing vokalister for Bowie. Låta ble skrevet til dem i 1973 i denne formen). Gitarister på Scary Monsters? (Carlos Alomar, Robert Fripp, Pete Townshend, Tony Visconti)

23.
Denise
Blondie (1977, Plastic Letters)
Randy and the Rainbows (1963, single)

Hva har endret seg fra Randy and the Rainbows versjon til Blondies? (Kjønnet har endret seg: “Denis”, Randy and the Rainbows gir begrepet familie-band en ny mening – hvilken? (To tvillingpar og et medlem til).

24.
I Got the Same Old Blues
Captain Beefheart & His Magic Band (1974, “Same old blues”)
J.J. Cale (1974)

Fine sanger om å forlate, men hvilke er cover-låter?
Supertramp: Don’t leave med now (original)
Led Zeppelin: Babe, I’m gonna leave you (cover av Joan Baez(!) frat rad.)
The Beatles: Leave my kitten alone (cover av Little Willie John)
Janis Joplin: A woman left lonely (original)
Elvis Presley: My baby left me (cover av Arthur “Big Boy” Crudup”)
Aerosmith: Baby, please don’t go (cover av Big Joe Williams)
The drifters: Please stay (original)
Nelly Furtado: Don’t leave me (original)
Screamin’ Jay Hawkins: Please don’t leave me (cover av Fats domino)
Communards: Don’t leave med this way (cover av Harold Melvin and the Blue notes)

25.
Words
Elvis Presley (1969, From Memphis to Vegas – Elvis in Person at the International Hotel / From Vegas to Memphis – Elvis Back in Memphis)
The Bee Gees (1968, single)

Ikke noe vits å stille Elvis-spørsmål her, i stedet: Whitney Houston har flest Billboard Hot 100 singler på rad (7). Hvor mange hadde Bee Gees – nevn dem? (6: «How Deep Is Your Love», «Stayin’ Alive», «Night Fever», «Too Much Heaven», «Tragedy», and «Love You Inside Out.» (Spirits Having Flown).

26.
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Jimi Hendrix (1970, Hendrix in the West)
The Beatles (1967, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band)

I hvilken rekkefølge ble de fem siste The Beatles studioalbumene spilt inn (se bort fra Magic Mystical Tour og Yellow Submarine som er blandet i tid)? (Revolver (6. april til 21. juni 1966), Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (6 desember 1966- 21. april 1967), The Beatles («White album», 30. mai-14. oktober 1968), Let it be (januar/februar 1969), Abbey Road (22. februar – 20. august 1969). Når ble The Beatles formelt oppløst i juridisk forstand? (9. janaur 1975)

27.
Caravan of Love
The Housemartins (1986)
Isley Jasper Isley (1985)

Nevn flest mulig oppfølgingsband fra medlemmene av The Housemartins? (Beats International, Fatboy Slim (Norman Cook), Beautiful south)

28.
Beautiful
Elvis Costello (2007)
Christina Aguilera (2002)

Hvor er denne sangen hentet fra (skuespilleren har selv gitt ut plate)? (House M.d.). Hvem har skrevet sangen? (Linda Perry, kjent fra bl.a. Four Non Blondes)

29.
Wichita Lineman
R.E.M. (1996, single Bittersweet Me)
Glen Campbell (1968, single)

Hva er en «lineman» (i hvert fall i denne sangen)? Kar (muligens også av det andre kjønn) som jobber på telefonlinjene. I 1967 vant Glen Campbell fire grammy-priser. Bortsett fra å være veldig mange, hva var spesielt? (Både kategorien pop og country & western)

30.
I’ll Take Care of You
Gil Scott-Heron (2010)
Bobby Bland (1959)

Scott-Herons cover ble remikset av Jamie xx til singelen «Take care» av Rihanna og en mannlig artist. Dette ble også tittelen på artistens album som kom rimelig høyt opp på listene over årets album da det kom ut i 2011. Hva heter artisten? (Drake). Hva er Bobby Blands kallenavn/karekteristikk som blues-artist? («The Lion of Blues»)

31.
Friend of the Devil
Hellbillies (“Hinmann og Eg” 1999, Sol over livet)
The Grateful Dead (1970)

Fra hvilket Grateful Dead album er «Friend of the Devil» hentet fra? (American beauty). Hvorfor måtte Hellbillies avbryte sommerturneen i 2009? (Sommeren 2009 ble Aslak Haugen alvorlig skadet i en sceneulykke, brakk begge armene og fikk en alvorlig nakkeskade.)

32.
Many Shades of Black
Adele with the Racounteurs (2008)
The Raconteurs (2008)

Hva oppnådde Adele i februar 2011 som den første levende artist siden Beatles i 1964? (To singler på topp fem og to album på topp fem samtidig). Nevn tre band Jack White har vært involvert i? (White Stripes, Racontours, dead Weather)

33.
We Had It All
The Rollings Stones (2011, men på bootleg før. Innspilt til Emotional Rescue)
Waylon Jennings (1973, Honky Tonk Heroes)

Hva krediterte Jagger/Richard seg som når de produserte? (Glimmer twins). Hva hadde Waylon Jennings å gjøre med en av verdens mest berømte flyturer (3/2 1959)? (During the Winter Dance Party Tour, in Clear Lake, Iowa, Holly chartered a plane to arrive to the next venue. Jennings gave up his seat in the plane to J. P. Richardson, who was suffering from a cold. The flight that carried Holly, Richardson and Ritchie Valens crashed, on the day later known as The Day the Music Died.)

34.
Disguises
The Jam (1981, baksiden av singelen Funeral Pyre)
The Who (1966, Ready Steady Who EP)

På baksiden av Ready Steady Who EP’en gjør The Who en cover av en låt fra en TV-serie om en kjent tegneseriehelt – hvilken tegneseriehelt? (Batman). Hva var Paul Wellers kallenavn? (The Modfather)

35.
Goodnight Moon
Vidar Busk (2001, Venus Texas)
Shivaree (2000, I Oughtta Give You a Shot in the Head for Making Me Live in This Dump)

Goodnight moon spilles på rulletekstene til Kill Bill 2, og er på soundtracket. Hva heter medlemmene av «Deadly Vipers Assassination Squad», fra «Kill Bill»? (The Bride, Vernita Green, Elle Driver, O-Ren Ishii, Budd, (Bill))

36.
The Green Manalishi (With the Two-Prong Crown)
Judas Priest (1979, Hell Bent for Leather)
Fleetwood Mac (1970, single)

En vanlig tolkning av «Green Manalishi» er at det handler om LSD. Hva sier Peter Green selv at Green Manalishi refererer til? (En grønn hund i en drøm, som representerer penger). Judas Priest versjonen er utgitt på et album som har to forskjellige titler i hhv. England og USA? Hva heter albumene? (Killing Machine (UK) og Hell Bent for Leather (US))

37.
The Wicked Messenger
Faces (1970, First Step)
Bob Dylan (1967, John Wesley Harding)

Fra hvilke to grupper kom medlemmene som dannet Faces? (“Small Faces – Ian McLagan (keyboards), Ronnie Lane (bass), and Kenney Jones (drums & percussion) – were joined by Ronnie Wood (guitar) and Rod Stewart (lead vocals), both from “The Jeff Beck Group”). Før John Wesley Harding i 1967 hadde det gått rundt 18 måneder siden Dylan ga ut ny musikk. Hvorfor gikk det – til Dylan å være på den tiden – så lang tid? (Han var i en motorsykkelulykke.

38.
Atlantic City
Hank Williams III (2000)
Bruce Springsteen (1982)

Bruce Springsteen synger på Atlantic city “Depts no honest man can pay”. Det synger han også på en annen sang – hvilken? (Johnny 99) Hva heter punk metal bandet til Hank III? (Assjack).

39.
Falling Down
Ane Brun (2008 – Walk with me)
St. Thomas (2003 – Hey Harmony)

Hva heter Ane Bruns album fra 2005 m/mange andre artister? («Duets»). På hvilket utmerket fotball-lag var St. Thomas lovende? (Skeid)

40.
Crawlin’ King Snake
The Doors (1971, L.A. Woman)
Big Joe Williams (1941, single) [Mange vil svare: John Lee Hooker and His Guitar (1949), single]

John Lee Hooker har kanskje laget den mest berømte versjonen av sangen (1949) og har spilte den inn mange ganger. Hvem spilte gitar (og sang?) på 1991-versjonen (for albumet Mr. Lucky)? (Keith Richards). Hvor tok The Doors navnet sitt fra? (Fra tittelen på Aldous Huxleys bok The Doors of Perception, som igjen er en referanse til et William Blake sitat: «If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, infinite.»)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *